Mindset
Gevoelens hebben invloed op lichaam en geest: positieve gevoelens hebben een positieve invloed en negatieve gevoelens hebben een negatieve invloed.
Hoe komt dat nu??
Gevoelens hangen nauw samen met een bepaald deel van de hersenen, dat zich aan de onderkant van de hersenen bevindt en limbisch systeem genoemd wordt. In dit systeem bevindt zich een deel dat zich bij alles wat we doen zoals zien, horen, lezen, ruiken, enzovoort bezig houdt met het opslaan van nieuwe emoties in het geheugen en het oproepen van herinneringen aan vroegere emoties. Een ander deel binnen dit systeem legt ervaringen vast en roept oude ervaringen op als men iets doet, ziet, hoort, ruikt of ergens over praat. Gevoelens beïnvloeden daarom het denken, het geheugen, de concentratie en de wilskracht.
Spiraal omlaag
De meest bekende negatieve gevoelens zijn angst, boosheid en verdriet, evenals je ergeren, wantrouwen en achterdocht, schuldgevoelens, je ergens zenuwachtig over maken, overmatig klagen / zeuren en faalangst. Maar ook: het te druk zijn, te vaak haast hebben, teveel achter de computer / televisie / tablet zitten, te weinig in de natuur zijn en teveel in een overprikkelde maatschappij zijn. Op het moment dat deze gevoelens de overhand hebben, gebeurt er fysiek meteen ook een heleboel: zo gaat onder ander het hart sneller kloppen, men gaat sneller in- en uitademen, de zweetkliertjes gaan meer zweet afscheiden en de spieren worden meer gespannen.
Als men iets doet wat men leuk vindt, werkt het gevoel (limbisch systeem en rechter hersenhelft) samen met denken, het lichaam en alle organen daarin. Deze situatie kun je vergelijken met een fietser, die de wind in de rug heeft en bijna niet hoeft te trappen om vooruit te komen. Als men iets ‘moet’ doen, dat men niet leuk vindt, kun je dat vergelijken met een fietser, die tegen de wind in moet fietsen.
Als je iets doet wat je leuk vindt, kost het nauwelijks inspanning. Het lijkt of je over meer energie beschikt, je voelt je fitter en wordt minder gauw moe.
Spiraal omhoog
Positieve gevoelens hebben ook invloed op het afweersysteem. Als je leuke dingen doet, of over leuke dingen praat, blijkt dat er meer rode en witte bloedlichaampjes in het bloed komen, wat na een half uur zelfs tot 30% kan oplopen. Rode bloedlichaampjes zijn belangrijk voor het transport van zuurstof van de longen naar alle triljoenen cellen van alle organen, zoals het hart, de spieren, de hersenen, maag en darmen, de huid en de hersenen. De witte bloedlichaampjes kun je vergelijken met politieagenten, die virussen, bacteriën en andere ongewenste zaken opsporen, aanvallen en vernietigen. Het denken aan negatieve dingen maakt, dat het aantal rode bloedlichaampjes daalt waardoor er minder zuurstof in de longen wordt opgenomen en naar de cellen van het lichaam en de hersenen gaat. En ook het aantal witte bloedlichaampjes daalt, waardoor bacteriën en virussen minder effectief aangevallen en vernietigd kunnen worden.
Positief denken betekent niet, dat lastige zaken er niet mogen zijn. Positief denken is ondanks tegenslag, gekwetstheid en verdriet het licht zien vanuit de put, het licht benoemen, er ruimte voor maken. Het is jezelf de tijd gunnen om te komen waar je wezen wil. Het is de mogelijkheid toelaten dat het goed komt, en dat wanneer het niet goed komt, je er ook je weg in zult vinden. Het is focussen op wat je wilt bereiken, waar je voor wilt gaan.
En dat is niet altijd gemakkelijk! Want positief denken is een kunst. De 'één past dat wat gemakkelijker toe dan de ander, maar het is te leren! En leren doe je door (veel) te oefenen.
Tips
• Richt je op de dingen die goed gaan
• Ga op zoek naar ‘het gouden randje’ in iedere gebeurtenis
• Kies je woorden zorgvuldig (positief)
• Handel vanuit vertrouwen
• ‘Ja en’ in plaats van ’ ja-maar’
• Of volg een goede cursus om je op weg te helpen
Cursussen en trainingen om je mindset te helpen veranderen
Vaak zitten we vast in patronen en blijven we daardoor in dezelfde cirkeltjes draaien. En dan is veranderen lastig. Wij geven diverse cursussen/trainingen om je hierbij te helpen: