Sibo test
SIBO staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Een overgroei dus van bacteriën in de DUNNE darm. Deze bacteriën produceren gassen en dat leidt tot vervelende symptomen zoals een opgeblazen gevoel en buikpijn. Ook verstoort SIBO de opname van voedingsstoffen. Vooral vetoplosbare vitamines zoals zink, mangaan, magnesium, ijzer en B12 worden minder goed geabsorbeerd, wat tot tekorten kan leiden. Er komt steeds meer informatie beschikbaar over de klachten die SIBO kan geven. Zo wordt bijvoorbeeld ook de auto immuun aandoening rosacea met SIBO in verband gebracht.
SIBO Ademtest
SIBO Ademtest
Test om een overgroei van bacterien in de dunne darm uit te sluiten. Zowel waterstof en methaangas worden getest met deze SIBO test. De gebruikte oplossing betreft een lactulose oplossing.
Er zijn 3 varianten op SIBO
• bacteriën die met name waterstof uitscheiden (H2),
• bacteriën die methaangas (CH4) produceren, of
• bacteriën die waterstofsulfidegas produceren (H2S). (Deze vorm van SIBO is nog erg onbekend.)
Vaak is er bij diarreeklachten eerder een overgroei van waterstofproducerende bacteriën. Als je eerder last hebt van constipatie, betreft het vaker een overgroei met methaanproducerende bacteriën. Zowel waterstof en methaangas worden getest met deze SIBO test. Helaas zijn er in Nederland nog geen testen voor waterstofsulfide-overgroei beschikbaar. Wél kan een vermoeden uitgesproken worden op basis van de testuitslag in relatie tot de symptomen.
Hoe ontstaat SIBO?
Bacteriën komen in het spijsverteringskanaal voor. Echter in een gezond systeem is er een lage concentratie in de dunne darm en een hoge concentratie in de dikke darm. In de dunne darm wordt namelijk het voedsel verteerd. In de dunne darm wordt het eten gemengd met spijsverteringssappen en de voedingsstoffen worden geabsorbeerd in de bloedbaan. Wanneer bacteriën de dunne darm binnendringen en overnemen, verstoren zij het verteringsproces. Dit kan leiden tot een slechte nutriëntenabsorptie, symptomen die verband houden met een Prikkelbaar Darmsyndroom, en zelfs tot schade aan de maagvoering.
SIBO ontstaat dus meestal wanneer de doorgang van voedsel in het spijsverteringskanaal vertraagd is. Voeding blijft te lang in de dunne darm en er ontstaat een ideale voedingsbodem voor bacteriën. De vertraagde doorgang kan komen door onvoldoende maagzuur, gal of alveeskliersap-afscheiding. Ook chronische stress of haastig eten werkt dit in de hand. De spijsvertering gaat namelijk op een lager pitje als er stress is.
Eet je de hele dag door, dus heb je teveel eetmomenten op een dag, dan kan dat ook SIBO in de hand werken. Hoe komt dat?
Het migrating motor complex (MMC) is een super slimme schoonmaakactie van je eigen lichaam. De specifieke voortstuwende samentrekkingen in de dunne darm, fungeren als een soort veegwagen die alle overgebleven voedingsresten naar de dikke darm veegt. Die schoonmaakgolf, start pas 2-3 uur na een substantiële maaltijd en duurt 90 -230 minuten. Als je slaapt zelfs langer. Die schoonmaakgolf wil je dus niet mislopen, doordat je dan alweer aan het eten bent. Het is essentieel om overtollige bacteriën richting de dikke darm te vegen. Anders worden ze een voedingsbron voor bacteriën, parasieten of gisten die je nu juist liever niet wilt hebben! Dus juist bij SIBO (een overgroei van bacteriën in de dunne darm), bij obstipatie of overmatige gasvorming (opgeblazen buik), wil je deze schoonmaakgolf optimaal benutten. Daarvoor kun je overigens specifieke kruiden inzetten, die behoren tot de groep: prokinetica. Dat betekent: beweging stimulerend. Prokinetica zetten dus de schoonmaakgolf aan.
Verder is natuurlijk van belang om niet tussen de maaltijden door te eten en liefst maximaal 3 goede maaltijden te gebruiken. Een teken van een stabiele bloedsuiker is dat je prima tussendoor niets meer nodig hebt dan alleen wat water / thee drinken. Door 's avonds vroeg avondeten te nemen, en 's morgens net iets later weer te starten, bouw je op natuurlijke wijze een periode van 13-16 uur waarin je niets eet: ook dit is van grote waarde voor de schoonmaakgolf in je dunne darm, een sterke alvleesklier en je algehele gezondheid.