Voeding

GEZONDE VOEDING
Eten en drinken horen, naast ademhalen en slapen, tot de eerste levensbehoeften. Wat je gedurende je dagelijkse bezigheden verbruikt, moet je op verantwoorde wijze aanvullen. Goede voeding geeft je de brandstof die je nodig hebt voor je directe energievoorziening en levert de bouw- , herstel- en beschermingsstoffen voor een gezond lichaam.



Afwisseling

Als je gezond wilt eten, is afwisseling in je voedingspatroon heel belangrijk. Een leuke en leerzame opdracht kan zijn om eens 2 weken lang op te schrijven wat je voor diner gegeten hebt. Sommige mensen komen erachter ze heel vaak hetzelfde eten, of steeds met dezelfde soorten groenten. Een abonnement op een groentepakket, bijvoorbeeld bij De Kievit, houdt in dat je elke week een groenten tas krijgt met daarin de verse biologische producten van het land. Zo leer je allerlei verschillende groenten kennen en klaarmaken. Er worden ook nog eens recepten bijgeleverd zodat je nooit met je handen in het haar staat! Een overwegend basische voeding is aan te raden. Dat houdt in: veel groente en fruit, weinig of geen dierlijke eiwitten en matig in granen.

Hoe eet ik gezond, wat kan ik doen: 14 tips

1. Om te beginnen verse voeding! Verwerk bij de bereiding van voedsel bij voorkeur verse ingrediënten. Af te raden zijn kant-en-klaar maaltijden, diepvries- of blik producten. Nadat groente geoogst is, loopt het gehalte aan nutriënten elke dag wat verder terug;

2. Verse voeding is meestal ook: voeding die past bij het seizoen en voeding die van Nederlandse of Europese grond komt. Het is toch logisch dat je eet wat er om je heen groeit, daar ben je genetisch toe geëvolueerd. Mango eten in de winter, daar zou je dus je vraagtekens bij moeten zetten!

3. Onbespoten, oftewel biologische, voeding heeft de voorkeur. Waarom zou je onnodig allerlei bestrijdingsmiddelen willen binnenkrijgen? Je lichaam moet dat allemaal weer zien krijg te raken;

4. Voeding vrij van chemische toevoegingen en foute E-nummers zoals smaakversterker E621. Het zijn allemaal vreemde verstorende stoffen voor je lichaam met effecten die variëren van irritatie tot hormoonverstoring;
Herkenbare voeding dus. Wat bedoel ik daarmee? Nou, voeding waaraan je nog kunt zien wat het is. Een pak aardappelpuree lijkt geheel niet op een aardappel, je kunt ervan op aan, dat er dan ook al van alles mee gebeurd is en aan toegevoegd is, wat je lichaam niet ten goede zal komen. Nog een voorbeeld: Cup a Soup. Neem maar van me aan, dat dat niets meer met groente te maken heeft. Lees eens wat etiketten en je slaat vaak stijl achterover van verbazing of schrik.

5. Over etiketten lezen gesproken: indien een product dus meer dan 5 ingrediënten bevat en een hoop moeilijke namen, dan kun je er vanuit gaan dat het vrij onnatuurlijk is en er mee gerommeld is. Alle stoffen die oorspronkelijk niet uit de natuur komen, herkent je lichaam niet of minder goed, wat een belasting is voor het verwerken van deze stoffen. Zelf maken bespaart je een heleboel ellende en het smaakt ook nog eens zoveel lekkerder!

6. Gezonde voeding is voeding die niet TE….. veel, te vet, te scherp, te zout, te zoet, te eiwitrijk, te lang gebakken of te lang gekookt is. Alles waar TE voor staat, geeft een overschrijding van je grenzen: van je verteringscapaciteit bijvoorbeeld.

7. Vermijd ook zoveel mogelijk de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen. Dus gebruik bijvoorbeeld in plaats van witmeel liever volkorenproducten.

8. Vooral mensen die vaak last hebben van bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen of slijmvliezen moeten oppassen met het gebruik van (koe)melkproducten. Dat komt omdat de consumptie hiervan een verslijming in het lichaam geeft.

9. Soya is een zwaar verteerbaar eiwit en meestal gemodificeerd. Dat betekent dat er dusdanig aan geknutseld is, dat de effecten ervan op de gezondheid op zijn zachts gezegd zorgwekkend kunnen zijn.

10. Wees matig met genotsmiddelen: koffie, zwarte thee, alcohol en tabak, red bull en andere zogenaamde energie drankjes. Deze genotmiddelen beroven het lichaam van bouwstoffen en dringen de afvalstoffen terug in de weefsels.

11. Ga voor voeding in de originele staat: koop dus gewoon een krop sla in plaats van voorverpakte, voorgesneden, tegen bederf behandelde salade. “Dat is teveel, anders krijg ik het niet op”, hoor ik dan vaak: no problem, de meeste mensen eten veel te weinig groente. Van die krop sla kun je niet alleen een salade maken, maar ook een handige meeneem-groene-smoothie voor de lunch. Heb je een slowjuicer dan maak je er een super gezond sapje mee. Voor je het weet koop je 2 kroppen sla in plaats van 1 voorgesneden mini zakje...

12. (Gezonde) voeding kan je pas gaan voeden als je het goed kauwt! Goed kauwen houdt in, dat het vloeibaar is als je het doorslikt. Opname van je voeding gebeurt in de 1 millimeter grote villi van je dunne darm. Een brok slecht gekauwde wortel gaat daar niet inpassen, hoe biologisch hij ook is.

13. Nuttig je maaltijden in rust en met aandacht. Je spijsvertering functioneert dan namelijk optimaal. Stress doet de doorbloeding van bijvoorbeeld je maag enorm verminderen, zodat maagsappen niet voldoende kunnen inwerken op de spijsbrij. Op die manier haal je nooit uit je voeding wat erin zit.

14. Voeding bereidt met liefde smaakt en voedt altijd beter! Daar kan geen Michelin ster tegenop!